Gulasz wołowy
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 296 kcal
-
Białko: 29 g
-
Węglowodany: 10 g
-
Tłuszcz całkowity: 15 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
-
Cholesterol: 74 mg
-
Błonnik: 5 g
Składniki (4 porcje):
- 0,5 kg chudej wołowiny
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- gałązki świeżego rozmarynu
- puszka pomidorów
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana i cukinię pokroić w grubszą kostkę, cebulę pokroić w piórka. Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza, paprykę włożyć do naczynia i piec ok 40 minut, aż skórka się zrumieni, po czym przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie ściągnąć skórkę i zmiksować paprykę. Na oleju rzepakowym przyrumienić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, cukinię i bakłażana - całość dusić przez ok. 5 minut. Po tym czasie pomidory, pastę z papryki i przyprawy. Dusić należy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z pieczywem lub kaszą gryczaną.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij