Gulasz wołowy | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Gulasz wołowy

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 296 kcal
  • Białko: 29 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Tłuszcz całkowity: 15 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 3 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
  • Cholesterol: 74 mg
  • Błonnik: 5 g
Składniki (4 porcje):
  • 0,5 kg chudej wołowiny
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • puszka pomidorów
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana i cukinię pokroić w grubszą kostkę, cebulę pokroić w piórka. Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza, paprykę włożyć do naczynia i piec ok 40 minut, aż skórka się zrumieni, po czym przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie ściągnąć skórkę i zmiksować paprykę. Na oleju rzepakowym przyrumienić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, cukinię i bakłażana - całość dusić przez ok. 5 minut. Po tym czasie pomidory, pastę z papryki i przyprawy. Dusić należy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z pieczywem lub kaszą gryczaną.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej