Jabłuszko pod serową poduszeczką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Jabłuszko pod serową poduszeczką

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 188 kcal
  • Białko: 7 g
  • Węglowodany: 27 g
  • Tłuszcz całkowity: 6 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
  • Cholesterol: 9 mg
  • Błonnik: 4 g
Składniki (1 porcja):
  • 1 małe jabłko (150 g)
  • 50 g sera ricotta light
  • 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • cynamon
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z miodem i cynamonem. Wyłożyć na pergaminie do pieczenia i zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza ok. 15 minut. W międzyczasie ser ricotta wymieszać z cukrem wanilinowym. Upieczone jabłko ułożyć na dnie salaterki warstwami, wyłożyć ricottę (można za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego). Posypać płatkami migdałowymi.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
"error"