Jabłuszko pod serową poduszeczką
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 188 kcal
-
Białko: 7 g
-
Węglowodany: 27 g
-
Tłuszcz całkowity: 6 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 1 g
-
Cholesterol: 9 mg
-
Błonnik: 4 g
Składniki (1 porcja):
- 1 małe jabłko (150 g)
- 50 g sera ricotta light
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- cynamon
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z miodem i cynamonem. Wyłożyć na pergaminie do pieczenia i zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza ok. 15 minut. W międzyczasie ser ricotta wymieszać z cukrem wanilinowym. Upieczone jabłko ułożyć na dnie salaterki warstwami, wyłożyć ricottę (można za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego). Posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij