Kolacja - Faszerowane ziemniaki | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 2009 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
  • Białko: 83 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Węglowodany: 292 g
  • Cholesterol: 75 mg
  • Tłuszcz całkowity: 55 g
  • Błonnik: 52 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Faszerowane ziemniaki
Składniki (na 1 dzień):
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
Na farsz:
  • 100 g cieciorki z puszki
  • 50 sera ricotta light
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: pierz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować. Kiedy będą miękkie (uwaga, żeby nie rozgotować), przekroić na pół i wydrążyć łódeczki. Cebulę drobno posiekać, cieciorkę odsączyć z wody. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać cieciorkę i środek z wydrążonych ziemniaków, doprawić do smaku. Wszystko poddusić. Tak przygotowany farsz ostudzić, wymieszać z ricottą i faszerować nim łódeczki. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej