Kolacja - Faszerowane ziemniaki
Faszerowane ziemniaki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 2009 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 83 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
-
Węglowodany: 292 g
-
Cholesterol: 75 mg
-
Tłuszcz całkowity: 55 g
-
Błonnik: 52 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Faszerowane ziemniaki
Składniki (na 1 dzień):
- 3 średniej wielkości ziemniaki
Na farsz:
- 100 g cieciorki z puszki
- 50 sera ricotta light
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: pierz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować. Kiedy będą miękkie (uwaga, żeby nie rozgotować), przekroić na pół i wydrążyć łódeczki. Cebulę drobno posiekać, cieciorkę odsączyć z wody. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać cieciorkę i środek z wydrążonych ziemniaków, doprawić do smaku. Wszystko poddusić. Tak przygotowany farsz ostudzić, wymieszać z ricottą i faszerować nim łódeczki. Zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij