Kolacja - Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1212 kcal
-
Białko: 64 g
-
Węglowodany: 145 g
-
Tłuszcz całkowity: 42 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
-
Cholesterol: 129 mg
-
Błonnik: 29 g
Składniki:
- 30 g kaszy jęczmiennej pęczak
- ½ małej cukinii (100 g)
- ¼ małej papryki (50 g)
- 1 mały pomidor
- ½ małej cebuli (25 g)
- 50 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować w stosunku 1:2. Cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, a paprykę w paseczki. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa poddusić na oliwie z oliwek. Kaszę wyłożyć na talerz, polać warzywami i posypać drobno posiekanym serem żółtym.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij