Kolacja - Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami
Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1795 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
-
Białko: 74 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 21 g
-
Węglowodany: 237 g
-
Cholesterol: 90 mg
-
Tłuszcz całkowity: 61 g
-
Błonnik: 41 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami
Składniki (na 2 dni):
- 30 g soczewicy
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 średnia cebula
- ½ puszki pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g kaszy pęczak (na 1 dzień)
- pieprz, słodka czerwona papryka, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać soczewicę i pomidory z puszki. Dusić ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku. Cukinię i bakłażana pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm i grillować z obydwu stron. Pęczak ugotować, wyłożyć na talerz i polać soczewicą z pomidorami. Podawać z grillowaną cukinią i bakłażanem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij