Kolacja - Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami

Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1995 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
  • Białko: 79 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 24 g
  • Węglowodany: 272 g
  • Cholesterol: 100 mg
  • Tłuszcz całkowity: 65 g
  • Błonnik: 46 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami
Składniki (na 2 dni):
  • 30 g soczewicy
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • ½ puszki pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy pęczak (na 1 dzień)
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać soczewicę i pomidory z puszki. Dusić ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku. Cukinię i bakłażana pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm i grillować z obydwu stron. Pęczak ugotować, wyłożyć na talerz, polać soczewicą z pomidorami. Podawać z grillowaną cukinią i bakłażanem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej