Kolacja - Kotlety sojowe w sosie pieczarkowym
Kotlety sojowe w sosie pieczarkowym.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 4 dzień)
(na 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1431 kcal
-
Białko: 85 g
-
Węglowodany: 163 g
-
Tłuszcz całkowity: 48 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Cholesterol: 250 mg
-
Błonnik: 36 g
Składniki(na 2 dni):
- 60 g soi
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2 suszone pomidory
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 białko
- przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Soję zalać gorącą wodą i moczyć przez 24 godziny. Następnie zalać wodą w stosunku 1:4 (1 wielkość soi i 4 wielkości wody) i gotować ok. 1 godziny. W międzyczasie ugotować płatki owsiane na wodzie (musi powstać gęsta papka), cebulę i pomidory drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Kiedy soja się ugotuje, należy ją odcedzić i przepłukać zimną wodą. Soję, cebulę z pomidorami i namoczone płatki owsiane przemielić przez maszynkę, dodać białko i przyprawy, wszystko dokładnie połączyć. Uformować 4 kotlety i grillować. Podawać polane sosem pieczarkowym.
Sos
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej użyć jogurtu greckiego light)
- przeprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie poddusić pieczarki. Kiedy puszczą wodę, należy wlać jogurt (wcześniej podprawić wywarem z pieczarek, żeby się nie zważył). Zagotować, doprawić do smaku.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij