Kolacja
Tydzień 1
Dzień 4
Kotlety sojowe w sosie pieczarkowym.

Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
(4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1431 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Białko: 85 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Węglowodany: 163 g
-
Cholesterol: 250 mg
-
Tłuszcz całkowity: 48 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Kotlety sojowe
Składniki (na 2 dni):
- 60 g soi
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2 suszone pomidory
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 białko
- przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Soję zalać gorącą wodą i moczyć 24 godziny. Następnie zalać wodą w stosunku 1:4 (1 wielkość soi do 4 wielkości wody) i gotować ok. 1 godziny. W międzyczasie ugotować płatki owsiane na wodzie (musi powstać gęsta papka), cebulę i pomidory drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Kiedy soja już się ugotuje, należy ją odcedzić i przepłukać zimną wodą. Soję, cebulę z pomidorami i namoczone płatki owsiane przemielić przez maszynkę, dodać białko i przyprawy, wszystko dokładnie połączyć. Uformować 4 kotlety i grillować. Podawać polane sosem pieczarkowym.
Sos
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej użyć jogurtu greckiego light)
- przeprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie poddusić pieczarki. Kiedy puszczą wodę, wlać jogurt (wcześniej doprawić wywarem z pieczarek, żeby się nie zważył). Zagotować, doprawić do smaku.