Kolacja - Makaron zapiekany z warzywami
Makaron zapiekany z warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1744 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 78 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 220 g
-
Cholesterol: 102 mg
-
Tłuszcz całkowity: 61 g
-
Błonnik: 32 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Makaron zapiekany z warzywami
Składniki (na 2 dni):
- 200 g malutkich pieczarek
- 1 mały bakłażan (ok. 200 g)
- 1 średnia marchewka (100 g)
- 1 średnia cebula (100 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plasterki sera żółtego light (ok. 40 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 60 g makaronu razowego rurki
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, bakłażana i marchew pokroić w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na oliwie, dodać pieprz, słodką czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Makaron ugotować, przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wyłożyć na niego warzywa, posypać serem. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze ok 180°C. Podawać ozdobione świeżymi listkami bazylii.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij