Kolacja - Makaron zapiekany z warzywami | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Makaron zapiekany z warzywami

Makaron zapiekany z warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1744 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
  • Białko: 78 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 220 g
  • Cholesterol: 102 mg
  • Tłuszcz całkowity: 61 g
  • Błonnik: 32 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Makaron zapiekany z warzywami
Składniki (na 2 dni):
  • 200 g malutkich pieczarek
  • 1 mały bakłażan (ok. 200 g)
  • 1 średnia marchewka (100 g)
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 plasterki sera żółtego light (ok. 40 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 60 g makaronu razowego rurki
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, bakłażana i marchew pokroić w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na oliwie, dodać pieprz, słodką czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Makaron ugotować, przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wyłożyć na niego warzywa, posypać serem. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze ok 180°C. Podawać ozdobione świeżymi listkami bazylii.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej