Kolacja - Makaron zapiekany z warzywami | Acard
Ulubione

DIETA Normokaloryczna dla Mężczyzn*

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja

Tydzień 4
Dzień 3 - 4
Makaron zapiekany z warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1944 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 28 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
  • Węglowodany: 260 g
  • Cholesterol: 107 mg
  • Tłuszcz całkowity: 66 g
  • Błonnik: 37 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Makaron zapiekany z warzywami
Składniki (na 2 dni):
  • 200 g malutkich pieczarek
  • 1 mały bakłażan (ok. 200 g)
  • 1 średnia marchewka (100 g)
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 plasterki sera żółtego light (ok. 40 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g makaronu razowego typu rurki
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, bakłażana i marchew pokroić w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie, dodać pieprz, słodką czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Makaron ugotować, przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wyłożyć na niego warzywa, posypać serem. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze ok. 180 st. Celsjusza. Podawać ozdobione świeżymi listkami bazylii.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następny dzień Dalej