Kolacja
Tydzień 1
Dzień 2
Mozzarella na grzance.
Wartość odżywcza i energetyczna
(2 dzień)
(2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1000 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Białko: 57 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Węglowodany: 112 g
-
Cholesterol: 84 mg
-
Tłuszcz całkowity: 35 g
-
Błonnik: 28 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
Mozzarella na grzance
Składniki:
- ¼ kulki mozzarelli light
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 cienka kromka ciemnego pieczywa (30 g)
Sposób przyrządzenia:
Mozzarellę pokroić w kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Wymieszać z oliwą i octem balsamicznym. Z ciemnego pieczywa zrobić grzankę, umieścić na niej kiełki rzodkiewki (lub inne według uznania), wyłożyć mozzarellę z pomidorami, udekorować świeżymi listkami bazylii.