Kolacja - Pomidory zapiekane z serem białym i pesto
Pomidory zapiekane z serem białym i pesto.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
(5 - 6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1823 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 74 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 230 g
-
Cholesterol: 105 mg
-
Tłuszcz całkowity: 62 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Pesto
Składniki na pesto (na 2 dni):
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka migdałów lub orzechów piniowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 4 zielone oliwki
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na pół.
Pomidory zapiekane
Składniki na pomidory (na 1 dni):
- 1 duży pomidor pokrojony w grube plastry
- 50 g sera twarogowego pokrojonego w kostkę pieprz
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania i posypać kawałkami sera białego. Zapiekać ok. 10 minut w 180 st. Celsjusza. Po wyciągnięciu oprószyć pieprzem. Polać wcześniej przygotowanym pesto.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij