Kolacja - Pomidory zapiekane z serem białym i pesto | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Pomidory zapiekane z serem białym i pesto

Pomidory zapiekane z serem białym i pesto.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1823 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
  • Białko: 74 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 230 g
  • Cholesterol: 105 mg
  • Tłuszcz całkowity: 62 g
  • Błonnik: 35 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Pesto
Składniki na pesto (na 2 dni):
  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka migdałów lub orzechów piniowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 4 zielone oliwki
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na pół.
Pomidory zapiekane
Składniki na pomidory (na 1 dni):
  • 1 duży pomidor pokrojony w grube plastry
  • 50 g sera twarogowego pokrojonego w kostkę pieprz
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania i posypać kawałkami sera białego. Zapiekać ok. 10 minut w 180 st. Celsjusza. Po wyciągnięciu oprószyć pieprzem. Polać wcześniej przygotowanym pesto.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej