Kolacja - Roladki z bakłażana z grzanką razową
Roladki z bakłażana z grzanką razową.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 dzień)
(3 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1000 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Białko: 53 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Węglowodany: 119 g
-
Cholesterol: 84 mg
-
Tłuszcz całkowity: 34 g
-
Błonnik: 21 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Roladki z bakłażana z grzanką razową
Składniki (2 porcje):
- 1 mały bakłażan (200 g)
- 60 g sera feta light
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżeczki kiełków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeże listki bazylii
- pieprz
- 1 kromka chleba razowego (30 g)
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry (można użyć do tego celu szatkownicy do kapusty lub krajalnicy – plastry będą równe). Patelnię grillową posmarować oliwą i grillować na niej plastry bakłażana z obydwu stron. Fetę rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekane suszone pomidory, kiełki i listki bazylii. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować grillowane plastry bakłażana i zwijać w rulon. Podawać z grzanką.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij