Kolacja
Tydzień 2
Dzień 3
Roladki z bakłażana z grzanką razową.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 dzień)
(3 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1211 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
-
Białko: 64 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Węglowodany: 145 g
-
Cholesterol: 103 mg
-
Tłuszcz całkowity: 45 g
-
Błonnik: 27 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Roladki z bakłażana
Składniki (2 porcje):
- 1 mały bakłażan (200 g)
- 80 g sera feta light
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżeczki kiełków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeże listki bazylii
- pieprz
- 2 cienkie kromki chleba razowego (50 g)
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry (można użyć do tego celu szatkownicy do kapusty lub krajalnicy – plastry będą równe). Patelnię grillową posmarować oliwą i grillować na niej plastry bakłażana z obu stron. Fetę rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekane suszone pomidory, kiełki i listki bazylii. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować grillowane plastry bakłażana i zwijać w rulony. Podawać z grzanką.