Kolacja - Sałatka grecka z fetą | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Sałatka grecka z fetą

Sałatka grecka z fetą
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1790 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
  • Białko: 76 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 228 g
  • Cholesterol: 100 mg
  • Tłuszcz całkowity: 62 g
  • Błonnik: 43 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
Sałatka grecka
Składniki na sałatkę (na 1 dzień):
  • 3 liście sałaty lodowej (30 g)
  • 1 mały pomidor lub 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • ¼ małego ogórka (50 g)
  • ¼ małej papryki czerwonej (ok. 50 g)
  • 6 oliwek zielonych (12 g)
  • ½ malutkiej cebuli (25 g)
  • 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu ok. 12%
Sos
Składniki na sos:
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki musztardy
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora w ćwiartki (pomidorki koktajlowe przekroić na pół), ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz, pokruszyć na nie fetę i posypać drobno pokrojonymi oliwkami. Podawać z bułeczką razową podgrzaną w piekarniku.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Następny przepis Dalej