Kolacja - Sałatka grecka z pieczywem
Sałatka grecka z 2 kromkami ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1405 kcal
-
Białko: 74 g
-
Węglowodany: 169 g
-
Tłuszcz całkowity: 48 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Cholesterol: 114 mg
-
Błonnik: 32 g
Sałatka grecka
Składniki:
- 50 g sera feta light (zawartość tłuszczu ok. 12 g/100 g produktu)
- 2-3 liście sałaty lodowej
- ½ małego pomidora (50 g)
- ¼ małego ogórka zielonego (50 g)
- ¼ papryki (50 g)
- 4 zielone oliwki (8 g)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 cienkie kromki ciemnego pieczywa (50 g)
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora, ogórka, paprykę w kostkę, oliwki w ćwiartki, cebulę w piórka. Warzywa poukładać na talerzu warstwowo, pokruszyć na nie fetę i polać sosem (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, zioła).
Dodaj do ulubionych
Udostępnij