Kolacja - Sałatka grecka z pieczywem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Sałatka grecka z pieczywem

Sałatka grecka z 2 kromkami ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1410 kcal
  • Białko: 75 g
  • Węglowodany: 160 g
  • Tłuszcz całkowity: 50 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Cholesterol: 145 mg
  • Błonnik: 30 g
Sałatka grecka
Składniki:
  • 50 g sera feta light (zawartość tłuszczu ok. 12 g/100 g produktu)
  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • ½ małego pomidora (50 g)
  • ¼ małego ogórka zielonego (50 g)
  • ¼ papryki (50 g)
  • 4 zielone oliwki (8 g)
  • ½ małej cebuli (25 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 cienkie kromki ciemnego pieczywa (50 g)
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora, ogórka, paprykę w kostkę, oliwki w ćwiartki, cebulę w piórka. Warzywa poukładać na talerzu warstwowo, pokruszyć na nie fetę i polać sosem (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, zioła).
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej