Kolacja - Sałatka z krewetkami | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami. 1 mała bułeczka razowa (ok. 50 g).
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1800 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 24 g
  • Białko: 75 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 220 g
  • Cholesterol: 181 mg
  • Tłuszcz całkowity: 62 g
  • Błonnik: 35 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Sałatka z krewetkami
Składniki
  • 60 g krewetek tygrysich
  • 2 garście sałaty rukoli
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor suszony
  • 1/3 małej papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
Sos
Składniki na sos:
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznegoa
Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać, usunąć przewód pokarmowy (można kupić już gotowe), zamarynować w oliwie, roztartym czosnku i soku z cytryny. Na patelnię wlać odrobinę wody, wrzucić krewetki i dusić ok. 5 minut (nie dłużej). Rukolę umyć, osuszyć, umieścić w misce, wrzucić do niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w paseczki suszonego pomidora. Wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz, dodać krewetki. Podawać z bułką.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej