Kolacja - Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami. 1 mała bułeczka razowa (ok. 50 g).
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1800 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 24 g
-
Białko: 75 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 220 g
-
Cholesterol: 181 mg
-
Tłuszcz całkowity: 62 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Sałatka z krewetkami
Składniki
- 60 g krewetek tygrysich
- 2 garście sałaty rukoli
- 9 pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor suszony
- 1/3 małej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
Sos
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznegoa
Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać, usunąć przewód pokarmowy (można kupić już gotowe), zamarynować w oliwie, roztartym czosnku i soku z cytryny. Na patelnię wlać odrobinę wody, wrzucić krewetki i dusić ok. 5 minut (nie dłużej). Rukolę umyć, osuszyć, umieścić w misce, wrzucić do niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w paseczki suszonego pomidora. Wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz, dodać krewetki. Podawać z bułką.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij