Kolacja - Sałatka z ricottą z dwoma kromkami ciemnego pieczywa
Sałatka z ricottą z dwoma kromkami ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1604 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 21 g
-
Białko: 83 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 189 g
-
Cholesterol: 148 mg
-
Tłuszcz całkowity: 57 g
-
Błonnik: 37 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Sałatka z ricottą
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 60 g ricotty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozgniecionych orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 1 suszony pomidor
- 2 kromki ciemnego pieczywa (ok. 60 g)
Sposób przyrządzenia:
Na talerz wyłożyć roszponkę wymieszaną z sosem z soku z cytryny i oliwy z oliwek, na niej poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, łyżeczką powykładać ricottę. Wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij