Kolacja - Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 dzień)
(5 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1031 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Białko: 51 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
-
Węglowodany: 133 g
-
Cholesterol: 78 mg
-
Tłuszcz całkowity: 31 g
-
Błonnik: 31 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 6 g
Sałatka z soczewicą
Składniki (na 2 porcje):
- 30 g soczewicy czerwonej
- 30 g ryżu typu parboiled wymieszanego z dzikim ryżem
- ½ dużej papryki (ok. 100 g)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 25 g pora
Na sos (na 1 dzień):
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyć warzywa, pomidorki pokroić na połówki, paprykę w kostkę, pora sparzyć i pokroić w krążki. Warzywa wymieszać z wystudzoną soczewicą i ryżem, jedną część włożyć do lodówki na następny dzień, drugą wymieszać z sosem, przełożyć do miseczki i chłodzić przez ok. 10-15 minut.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij