Kolacja - Sałatka z soczewicą | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Sałatka z soczewicą

Sałatka z soczewicą.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1220 kcal
  • Białko: 66 g
  • Węglowodany: 151 g
  • Tłuszcz całkowity: 38 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Cholesterol: 106 mg
  • Błonnik: 37 g
Składniki (na 2 porcje):
  • 40 g soczewicy czerwonej
  • 40 g ryżu typu parboiled wymieszanego z dzikim ryżem
  • ½ dużej papryki (ok. 100 g)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 25 g pora
Na sos (na 1 dzień):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki umyć i pokroić na połówki, paprykę w kostkę, pora umyć, sparzyć i pokroić w krążki. Warzywa wymieszać z wystudzoną soczewicą i ryżem, jedną część włożyć do lodówki na następny dzień, drugą wymieszać z sosem, przełożyć do miseczki i schłodzić ok. 10-15 minut.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej