Kolacja - Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicą.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1220 kcal
-
Białko: 66 g
-
Węglowodany: 151 g
-
Tłuszcz całkowity: 38 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Cholesterol: 106 mg
-
Błonnik: 37 g
Składniki (na 2 porcje):
- 40 g soczewicy czerwonej
- 40 g ryżu typu parboiled wymieszanego z dzikim ryżem
- ½ dużej papryki (ok. 100 g)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 25 g pora
Na sos (na 1 dzień):
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidorki umyć i pokroić na połówki, paprykę w kostkę, pora umyć, sparzyć i pokroić w krążki. Warzywa wymieszać z wystudzoną soczewicą i ryżem, jedną część włożyć do lodówki na następny dzień, drugą wymieszać z sosem, przełożyć do miseczki i schłodzić ok. 10-15 minut.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij