Kolacja - Sałatka z tuńczykiem z grzanką
Sałatka z tuńczykiem z grzanką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 dzień)
(5 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1006 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
-
Białko: 59 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
-
Węglowodany: 110 g
-
Cholesterol: 146 mg
-
Tłuszcz całkowity: 36 g
-
Błonnik: 20 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Sałatka z tuńczykiem z grzanką
Składniki:
- ½ puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 60 g)
- 2-3 liście sałaty lodowej
- ½ małego pomidora (50 g)
- ¼ małego ogórka zielonego (50 g)
- ¼ papryki (50 g)
- ½ małej cebuli (25 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 cienka kromka ciemnego pieczywa (30 g)
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora, ogórka i paprykę w kostkę, oliwki w ćwiartki, a cebulę w piórka. Warzywa poukładać na talerzu warstwowo, pokruszyć na nie fetę i polać sosem (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, zioła).
Dodaj do ulubionych
Udostępnij