Kolacja
Tydzień 3
Dzień 7
Sałatka ze szpinakiem. Pieczywo razowe (80 g).
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1988 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 27 g
-
Białko: 88 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
-
Węglowodany: 255 g
-
Cholesterol: 209 mg
-
Tłuszcz całkowity: 68 g
-
Błonnik: 36 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
- 2 garście młodych listków szpinaku
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
- ½ mozzarelli light
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- ½ łyżeczki miodu
- sok z cytryny, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, miodu, soku z cytryny i pieprzu przygotować sos. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, połączyć ze szpinakiem, wszystko wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz. Rozłożyć pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę i wszystko posypać płatkami migdałowymi.