Kolacja - Tortilla z mozzarellą light i warzywami | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Tortilla z mozzarellą light i warzywami

Tortilla z mozzarellą light i warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1830 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
  • Białko: 79 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 236 g
  • Cholesterol: 101 mg
  • Tłuszcz całkowity: 64 g
  • Błonnik: 37 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Tortilla
Składniki na ciasto na tortillę (4 sztuki):
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki razowej
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 85 ml gorącej wody
  • można użyć dowolnych ulubionych przypraw
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i olejem. Wodę dodawać stopniowo, w międzyczasie wyrabiając ciasto. Ciasto po wyrobieniu ma być elastyczne i bez problemu odchodzić od ręki. Odstawić na minimum 10 minut, a maksymalnie na 2 godziny zawinięte w ściereczkę. Po tym czasie podzielić na 4 części, każdą rozwałkować i piec na patelni bez dodatku tłuszczu z obydwu stron.
Dodatkowo:
  • 2 liście sałaty lodowej
  • ½ małego pomidora
  • ¼ ogórka zielonego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • ½ kulki mozzarelli light
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jeden placek tortilli posmarować sosem (wymieszać jogurt, oliwę, musztardę i pieprz), ułożyć w nim wszystkie warzywa i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Zawinąć.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz