Kolacja - Tortilla z mozzarellą light i warzywami
Tortilla z mozzarellą light i warzywami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1830 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 79 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 236 g
-
Cholesterol: 101 mg
-
Tłuszcz całkowity: 64 g
-
Błonnik: 37 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Tortilla
Składniki na ciasto na tortillę (4 sztuki):
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki razowej
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- 85 ml gorącej wody
- można użyć dowolnych ulubionych przypraw
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i olejem. Wodę dodawać stopniowo, w międzyczasie wyrabiając ciasto. Ciasto po wyrobieniu ma być elastyczne i bez problemu odchodzić od ręki. Odstawić na minimum 10 minut, a maksymalnie na 2 godziny zawinięte w ściereczkę. Po tym czasie podzielić na 4 części, każdą rozwałkować i piec na patelni bez dodatku tłuszczu z obydwu stron.
Dodatkowo:
- 2 liście sałaty lodowej
- ½ małego pomidora
- ¼ ogórka zielonego
- 1/3 papryki czerwonej
- ½ kulki mozzarelli light
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jeden placek tortilli posmarować sosem (wymieszać jogurt, oliwę, musztardę i pieprz), ułożyć w nim wszystkie warzywa i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Zawinąć.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij