Kolacja - Zielone risotto
Zielone risotto.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
(5 - 6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1825 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 80 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 226 g
-
Cholesterol: 116 mg
-
Tłuszcz całkowity: 63 g
-
Błonnik: 39 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
Risotto
Składniki (na 2 dni):
- 100 g ryżu na risotto
- 200 g szparagów
- 100 g groszku zielonego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki białego wina
- 20 g tartego parmezanu
- pieprz
- wywar warzywny (w stosunku do ryżu 1:2,5 wywaru)
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać ryż i dusić ok. 5 minut. Wlać wino i, mieszając, smażyć, aż większość płynu odparuje. Dodawać stopniowo bulion, po pół filiżanki, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewać kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż wchłonie poprzednią. Kontynuować przez 20 minut lub do czasu, kiedy będzie miękki. Szparagi i groszek ugotować. Szparagi pokroić na mniejsze części. Warzywa i parmezan dodać do ryżu. Wszystko delikatnie wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij