Kolacja - Ziemniak nadziewany białym serem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Ziemniak nadziewany białym serem

Ziemniak nadziewany białym serem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1017 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Białko: 54 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Węglowodany: 118 g
  • Cholesterol: 91 mg
  • Tłuszcz całkowity: 36 g
  • Błonnik: 24 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Zupa pomidorowa z ryżem
Składniki:
  • 1 duży ziemniak
  • 50 g sera białego chudego
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy: odrobina soli, pieprzu, 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaka dokładnie umyć i ugotować w mundurku (nie można go rozgotować). Ostudzić. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza. Ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć środek (mają powstać łódeczki). Łódeczki umieścić w piekarniku i piec do momentu zrumienienia. Można dołożyć nieobrany ząbek czosnku i upiec, aż będzie miękki. W tym czasie na oliwie zeszklić cebulę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać wydrążony środek ziemniaków, cebulę, przepuścić przez praskę upieczony czosnek, dodać odrobinę soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać ziemniaczane łódeczki.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej