Kolacja - Ziemniak nadziewany białym serem
Ziemniak nadziewany białym serem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1017 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Białko: 54 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Węglowodany: 118 g
-
Cholesterol: 91 mg
-
Tłuszcz całkowity: 36 g
-
Błonnik: 24 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Zupa pomidorowa z ryżem
Składniki:
- 1 duży ziemniak
- 50 g sera białego chudego
- ½ małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy: odrobina soli, pieprzu, 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaka dokładnie umyć i ugotować w mundurku (nie można go rozgotować). Ostudzić. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza. Ziemniaka przekroić na pół, wydrążyć środek (mają powstać łódeczki). Łódeczki umieścić w piekarniku i piec do momentu zrumienienia. Można dołożyć nieobrany ząbek czosnku i upiec, aż będzie miękki. W tym czasie na oliwie zeszklić cebulę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać wydrążony środek ziemniaków, cebulę, przepuścić przez praskę upieczony czosnek, dodać odrobinę soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać ziemniaczane łódeczki.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij