Kolacja - Ziemniak nadziewany białym serem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Ziemniak nadziewany białym serem

Ziemniak nadziewany białym serem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1223 kcal
  • Białko: 67 g
  • Węglowodany: 140 g
  • Tłuszcz całkowity: 43 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
  • Cholesterol: 110 mg
  • Błonnik: 30 g
Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 70 g sera białego chudego
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach (nie można rozgotować). Ostudzić. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środek (mają powstać łódeczki). Łódeczki umieścić w piekarniku i piec do momentu zrumienienia. Można dołożyć nieobrany ząbek czosnku i upiec, aż będzie miękki. W tym czasie na oliwie zeszklić cebulę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać wydrążony środek ziemniaków, cebulę, przepuścić przez praskę upieczony czosnek, dodać odrobinę soli, pieprz i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać ziemniaczane łódeczki.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej