Kotleciki sojowe w sosie | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kotleciki sojowe w sosie

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 248 kcal
  • Białko: 15 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Tłuszcz całkowity: 18 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
  • Cholesterol: 43 mg
  • Błonnik: 9 g
Składniki na kotlety (4 porcje):
  • 120 g soi
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mała cebula
  • pieprz, słodka czerwona papryka, natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Soję moczyć przez minimum 24 godziny, następnie gotować ok. 1 godziny. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i suszone pomidory. Płatki owsiane ugotować, aż powstanie gęsta papka. Wszystkie składniki (soję, namoczone płatki, podduszoną cebulę i suszone pomidory) przemielić przez maszynkę. Do masy dodać jajko, przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Uformować 4 kotlety. Grillować z obu stron lub piec w piekarniku. Podawać z sosem pomidorowym.
Składniki na sos (4 porcje):
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka, świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa utrzeć na tarce. Wszystko dusić na oleju. Kiedy warzywa się przyrumienią, wlać puszkę pomidorów i dusić ok. 15 minut. Doprawić do smaku, zmiksować na jednolitą konsystencję.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej