Kotleciki sojowe w sosie
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 248 kcal
-
Białko: 15 g
-
Węglowodany: 16 g
-
Tłuszcz całkowity: 18 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
-
Cholesterol: 43 mg
-
Błonnik: 9 g
Składniki na kotlety (4 porcje):
- 120 g soi
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 2 suszone pomidory
- 1 mała cebula
- pieprz, słodka czerwona papryka, natka pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Soję moczyć przez minimum 24 godziny, następnie gotować ok. 1 godziny. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i suszone pomidory. Płatki owsiane ugotować, aż powstanie gęsta papka. Wszystkie składniki (soję, namoczone płatki, podduszoną cebulę i suszone pomidory) przemielić przez maszynkę. Do masy dodać jajko, przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Uformować 4 kotlety. Grillować z obu stron lub piec w piekarniku. Podawać z sosem pomidorowym.
Składniki na sos (4 porcje):
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, słodka czerwona papryka, świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa utrzeć na tarce. Wszystko dusić na oleju. Kiedy warzywa się przyrumienią, wlać puszkę pomidorów i dusić ok. 15 minut. Doprawić do smaku, zmiksować na jednolitą konsystencję.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij