Łosoś zapiekany ze szpinakiem | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Łosoś zapiekany ze szpinakiem

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 395 kcal
  • Białko: 31 g
  • Węglowodany: 5 g
  • Tłuszcz całkowity: 28 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 5 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
  • Cholesterol: 87 mg
  • Błonnik: 4 g
Składniki:
  • 1 małe dzwonko łososia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, pieprzu
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • ½ małej cebuli
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżka ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Łososia oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić. W międzyczasie na oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, suszonego pomidora oraz czosnek, a następnie dodać szpinak i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na niego szpinak i zapiekać ok. 15 minut w 180 st. Celsjusza.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej