Łosoś zapiekany ze szpinakiem
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 395 kcal
-
Białko: 31 g
-
Węglowodany: 5 g
-
Tłuszcz całkowity: 28 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 5 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
-
Cholesterol: 87 mg
-
Błonnik: 4 g
Składniki:
- 1 małe dzwonko łososia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- odrobina soli, pieprzu
- 200 g szpinaku mrożonego
- ½ małej cebuli
- 1 suszony pomidor
- 1 łyżka ricotty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Łososia oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić. W międzyczasie na oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, suszonego pomidora oraz czosnek, a następnie dodać szpinak i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać ricottę, wymieszać, doprawić do smaku. Łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na niego szpinak i zapiekać ok. 15 minut w 180 st. Celsjusza.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij