Musli
Wartość odżywcza i energetyczna
-
Wartość energetyczna: 165 kcal
-
Białko: 4 g
-
Węglowodany: 43 g
-
Tłuszcz całkowity: 7 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
-
Cholesterol: 8 mg
-
Błonnik: 7 g
Składniki na musli (2 porcje):
- 20 g otrębów pszennych (ok. 4 łyżki)
- 10 g płatków owsianych (ok. 2 łyżki)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 10 g orzechów laskowych
- 10 g orzechów włoskich
- 10 g płatków migdałowych
- 1 suszone jabłko
- 1 suszona morela
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka miodu
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane, otręby, orzechy i wiórki kokosowe wymieszać z miodem. Na blaszce do pieczenia rozłożyć pergamin do pieczenia, wysypać musli i zapiekać w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Suszone owoce posiekać i wymieszać z musli. Podawać z jogurtem naturalnym (150 g) lub kefirem (200 g).
Dodaj do ulubionych
Udostępnij