Musli | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Musli

Wartość odżywcza i energetyczna
  • Wartość energetyczna: 165 kcal
  • Białko: 4 g
  • Węglowodany: 43 g
  • Tłuszcz całkowity: 7 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 4 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2 g
  • Cholesterol: 8 mg
  • Błonnik: 7 g
Składniki na musli (2 porcje):
  • 20 g otrębów pszennych (ok. 4 łyżki)
  • 10 g płatków owsianych (ok. 2 łyżki)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 10 g orzechów laskowych
  • 10 g orzechów włoskich
  • 10 g płatków migdałowych
  • 1 suszone jabłko
  • 1 suszona morela
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka miodu
Sposób przyrządzenia:
Płatki owsiane, otręby, orzechy i wiórki kokosowe wymieszać z miodem. Na blaszce do pieczenia rozłożyć pergamin do pieczenia, wysypać musli i zapiekać w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Suszone owoce posiekać i wymieszać z musli. Podawać z jogurtem naturalnym (150 g) lub kefirem (200 g).
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej