Obiad - Sznycle z indyka w sosie z brokułów z ryżem i sałatką z pomidora
Sznycle z indyka w sosie brokułowym z ryżem i sałatką z pomidora.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1017 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Białko: 54 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Węglowodany: 118 g
-
Cholesterol: 91 mg
-
Tłuszcz całkowity: 36 g
-
Błonnik: 24 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Sznycle z indyka
Składniki:
- 1 mały sznycel z indyka (ok. 80 g)
- 100 g różyczek brokułu
- ½ małej cebuli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz, czosnek, słodka czerwona papryka
- wywar z włoszczyzny (może być z kostki bez soli)
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego light lub innego gęstego
Sposób przyrządzenia:
Sznycel z indyka oprószyć przyprawami. Na oliwie zeszklić cebulę i dodać różyczki brokułu. Indyka zalać 100 ml wywaru i dusić do momentu, aż brokuł i indyk będą miękkie. Jogurt doprawić sosem, wlać i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów.
Dodatkowo:
- 30 g ryżu brązowego
Sałatka z pomidora
Składniki:
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- kilka świeżych listków bazylii
- ocet balsamiczny
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, listki bazylii posiekać. Umieścić w miseczce i wymieszać z olejem oraz octem balsamicznym.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij