Obiad - Sznycle z indyka w sosie z brokułów z ryżem i sałatką z pomidora | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Sznycle z indyka w sosie z brokułów z ryżem i sałatką z pomidora

Sznycle z indyka w sosie brokułowym z ryżem i sałatką z pomidora.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1017 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Białko: 54 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Węglowodany: 118 g
  • Cholesterol: 91 mg
  • Tłuszcz całkowity: 36 g
  • Błonnik: 24 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Sznycle z indyka
Składniki:
  • 1 mały sznycel z indyka (ok. 80 g)
  • 100 g różyczek brokułu
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, czosnek, słodka czerwona papryka
  • wywar z włoszczyzny (może być z kostki bez soli)
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego light lub innego gęstego
Sposób przyrządzenia:
Sznycel z indyka oprószyć przyprawami. Na oliwie zeszklić cebulę i dodać różyczki brokułu. Indyka zalać 100 ml wywaru i dusić do momentu, aż brokuł i indyk będą miękkie. Jogurt doprawić sosem, wlać i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów.
Dodatkowo:
  • 30 g ryżu brązowego
Sałatka z pomidora
Składniki:
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • kilka świeżych listków bazylii
  • ocet balsamiczny
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, listki bazylii posiekać. Umieścić w miseczce i wymieszać z olejem oraz octem balsamicznym.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej