Obiad - Bigos
Bigos.
Wartość odżywcza i energetyczna
(6 dzień)
(6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1378 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
-
Białko: 73 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Węglowodany: 165 g
-
Cholesterol: 82 mg
-
Tłuszcz całkowity: 47 g
-
Błonnik: 34 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Bigos
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- 100 g chudego mięsa wołowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 10 g suszonych grzybów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki czerwonego wina
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić, suszone grzyby namoczyć. Na oliwie zarumienić cebulę, dodać mięso, suszone grzyby i dusić, aż mięso się zarumieni. Podlać wszystko winem i dusić do momentu, kiedy nadmiar wina wyparuje. Kapustę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, dodać wcześniej przyrządzone mięso, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dusić wszystko, aż będzie miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z pieczywem (50 g).
Dodatkowo:
- 50 g pieczywa razowego
Dodaj do ulubionych
Udostępnij