Obiad - Bigos | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Bigos

Bigos.
Wartość odżywcza i energetyczna
(6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1378 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
  • Białko: 73 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Węglowodany: 165 g
  • Cholesterol: 82 mg
  • Tłuszcz całkowity: 47 g
  • Błonnik: 34 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Bigos
Składniki:
  • 200 g białej kapusty
  • 100 g chudego mięsa wołowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić, suszone grzyby namoczyć. Na oliwie zarumienić cebulę, dodać mięso, suszone grzyby i dusić, aż mięso się zarumieni. Podlać wszystko winem i dusić do momentu, kiedy nadmiar wina wyparuje. Kapustę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, dodać wcześniej przyrządzone mięso, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dusić wszystko, aż będzie miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z pieczywem (50 g).
Dodatkowo:
  • 50 g pieczywa razowego
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej