Obiad - Grillowana pierś kurczaka z ryżem i sałatką z brokułem
Grillowana pierś kurczaka z ryżem i sałatką z brokułem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 dzień)
(1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1021 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Białko: 61 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
-
Węglowodany: 115 g
-
Cholesterol: 87 mg
-
Tłuszcz całkowity: 35 g
-
Błonnik: 25 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Grillowana pierś kurczaka z ryżem
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka (malutki filet)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
- 30 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Sałatka z brokułem
Składniki:
- 100 g różyczek brokułu ugotowanego na półtwardo
- 1 mały ogórek kiszony (50 g)
- 1 łyżka pokrojonej w drobną kostkę cebuli (10 g)
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- odrobina octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać warzywa i polać sosem zrobionym z oleju i octu winnego.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij