Obiad - Grillowana pierś z kurczaka i sałatka | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Grillowana pierś z kurczaka i sałatka

Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i sałatką z brokułem.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1227 kcal
  • Białko: 69 g
  • Węglowodany: 140 g
  • Tłuszcz całkowity: 42 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Cholesterol: 103 mg
  • Błonnik: 29 g
Pierś z kurczaka
Składniki:
  • 120 g piersi z kurczaka (mały filet)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
  • 30 g brązowego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Sałatka
Składniki:
  • 100 g różyczek brokułu ugotowanych na półtwardo
  • 1 mały ogórek kiszony (50 g)
  • 1 łyżka pokrojonej w drobną kostkę cebuli (10 g)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • odrobina octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w kostkę. W miseczce wymieszać warzywa i polać sosem zrobionym z oleju oraz octu winnego.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej