Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z grillowaną cukinią
Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1405 kcal
-
Białko: 74 g
-
Węglowodany: 169 g
-
Tłuszcz całkowity: 48 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Cholesterol: 114 mg
-
Błonnik: 32 g
Składniki:
- 120 g piersi z kurczaka (mały filet)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Na ryż:
- 40 g brązowego ugotowanego ryżu
- ½ małej cebuli
- 1 suszony pomidor
- 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i suszonego pomidora pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać sparzonego, pokrojonego w kostkę pomidora i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać do ryżu, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Na grillowaną cukinię
Składniki:
- 150 g cukinii
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić pod skosem w plastry grubości ok. 1,5 cm, oprószyć przyprawami i grillować z obu stron. Na koniec polać olejem słonecznikowym.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij