Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią

Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1621 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 194 g
  • Cholesterol: 136 mg
  • Tłuszcz całkowity: 55 g
  • Błonnik: 35 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
  • 130 g piersi z kurczaka (mały filet)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Ryż
Składniki:
  • 50 g brązowego ugotowanego ryżu
  • ½ małej cebuli
  • 1 suszony pomidor
  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i suszonego pomidora pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać sparzonego, pokrojonego w kostkę pomidora i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać do ryżu, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Grillowana cukinia
Składniki:
  • 150 g cukinii
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić na skos w 1,5-centymetrowe plastry, oprószyć przyprawami i grillować z obydwu stron. Na koniec polać olejem słonecznikowym.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej