Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią
Grillowana pierś z kurczaka z ryżem i grillowaną cukinią.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 dzień)
(1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1621 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
-
Białko: 85 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 194 g
-
Cholesterol: 136 mg
-
Tłuszcz całkowity: 55 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
- 130 g piersi z kurczaka (mały filet)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Ryż
Składniki:
- 50 g brązowego ugotowanego ryżu
- ½ małej cebuli
- 1 suszony pomidor
- 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i suszonego pomidora pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać sparzonego, pokrojonego w kostkę pomidora i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać do ryżu, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Grillowana cukinia
Składniki:
- 150 g cukinii
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić na skos w 1,5-centymetrowe plastry, oprószyć przyprawami i grillować z obydwu stron. Na koniec polać olejem słonecznikowym.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij