Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z surówką oraz krem z cukinii | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z surówką oraz krem z cukinii

Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakiem i surówką z pora. Krem z cukinii z grzanką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1045 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Białko: 58 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Węglowodany: 118 g
  • Cholesterol: 108 mg
  • Tłuszcz całkowity: 37 g
  • Błonnik: 26 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
Krem z cukinii
Składniki na krem: (na 2 porcje)
  • 1 średnia cukinia (200 g)
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • wywar z włoszczyzny
  • pieprz, słodka czerwona papryka, ząbek czosnku
  • 30 g ciemnego pieczywa (pokroić w kostkę i upiec w piekarniku)
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć (nie obierać ze skórki), pokroić w kostkę, tak samo pomidora, a cebulę drobno posiekać. Warzywa poddusić z czosnkiem na oleju rzepakowym ok. 10 minut, następnie zalać szklanką wywaru warzywnego i zagotować. Doprawić do smaku i zmiksować. Podawać z grzankami.
Dodatkowo:
  • 100g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
  • 1 mały ziemniak (65g)
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ziemniaka i zrobić surówkę z pora. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Surówka z pora
Składniki:
  • 50g pora
  • ¼ małego jabłka (50g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • pieprz, odrobina cukru lub miodu
Sposób przyrządzenia:
Pora dokładnie umyć, pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem, jabłko pokroić w kostkę, dodać do pora, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i wymieszać z jogurtem naturalnym.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej