Obiad - Grillowana pierś z kurczaka z surówką oraz krem z cukinii
Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakiem i surówką z pora. Krem z cukinii z grzanką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 dzień)
(1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1045 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Białko: 58 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Węglowodany: 118 g
-
Cholesterol: 108 mg
-
Tłuszcz całkowity: 37 g
-
Błonnik: 26 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
Krem z cukinii
Składniki na krem: (na 2 porcje)
- 1 średnia cukinia (200 g)
- 1 mały pomidor (100 g)
- 1 mała cebula (50 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- wywar z włoszczyzny
- pieprz, słodka czerwona papryka, ząbek czosnku
- 30 g ciemnego pieczywa (pokroić w kostkę i upiec w piekarniku)
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć (nie obierać ze skórki), pokroić w kostkę, tak samo pomidora, a cebulę drobno posiekać. Warzywa poddusić z czosnkiem na oleju rzepakowym ok. 10 minut, następnie zalać szklanką wywaru warzywnego i zagotować. Doprawić do smaku i zmiksować. Podawać z grzankami.
Dodatkowo:
- 100g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
- 1 mały ziemniak (65g)
Sposób przyrządzenia:
Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ziemniaka i zrobić surówkę z pora. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.
Surówka z pora
Składniki:
- 50g pora
- ¼ małego jabłka (50g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- pieprz, odrobina cukru lub miodu
Sposób przyrządzenia:
Pora dokładnie umyć, pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem, jabłko pokroić w kostkę, dodać do pora, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i wymieszać z jogurtem naturalnym.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij