Obiad - Kapuśniak i leczo z warzyw z kaszą
Kapuśniak. Leczo z warzyw z kaszą jęczmienną.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1988 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 27 g
-
Białko: 86 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
-
Węglowodany: 272 g
-
Cholesterol: 137 mg
-
Tłuszcz całkowity: 63 g
-
Błonnik: 43 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Kapuśniak
Składniki (na 2 dni):
- 1 średnia cebula (100 g)
- Woszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 250 g białej poszatkowanej kapusty
- pęczek koperku
- 3 średnie ziemniaki (ok. 275 g) pokrojone w kostkę
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Warzywa wraz z cebulą drobno pokroić i udusić na oleju. Dodać połowę posiekanego koperku, oprószyć mąką, zalać wodą (ok. 0,7 litra), następnie włożyć kapustę i ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i ugotować pod przykryciem. Gotową zupę doprawić do smaku.
Leczo
Składniki (na 2 dni):
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ małej cukinii
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g kaszy jęczmiennej (1 dzień)
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w oliwie i odstawić na kilka godzin do lodówki. Cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w grubsze plasterki. Do garnka wlać na dno wodę z przyprawami, dorzucić zamarynowane wcześniej mięso i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć cukinię, pokrojone w paseczki papryki, pieczarki i pomidory z puszki. Dusić do momentu, kiedy wszystko będzie miękkie. Doprawić do smaku. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij