Obiad - Kapuśniak i leczo z warzyw z kaszą jęczmienną
Kapuśniak. Leczo z warzyw z kaszą jęczmienną.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1760 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
-
Białko: 74 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Węglowodany: 229 g
-
Cholesterol: 125 mg
-
Tłuszcz całkowity: 59 g
-
Błonnik: 38 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
Kapuśniak
Składniki (na 2 dni):
- 1 średnia cebula (100 g)
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 250 g białej poszatkowanej kapusty
- pęczek koperku
- 3 małe ziemniaki (ok. 250 g) pokrojone w kostkę
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Warzywa wraz z cebulą drobno pokroić, udusić i na oleju, dodać połowę posiekanego koperku, oprószyć mąką, zalać wodą (ok. 0,7 l), włożyć kapustę i ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie ugotować pod przykryciem. Gotową zupę doprawić do smaku.
Leczo
Składniki (na 2 dni):
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ malej cukinii
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g kaszy jęczmiennej (na 1 dzień)
- pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zamarynować w oliwie i odstawić na kilka godzin do lodówki. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Do garnka wlać na dno wodę z przyprawami, dorzucić zamarynowane wcześniej mięso i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć cukinię, papryki, pieczarki i pomidory z puszki. Dusić do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku, podawać z kaszą ugotowaną na sypko.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij