Obiad - Krem z brokułu i pierś z kurczaka z risotto z pieczarkami
Krem z brokułu z grzanką. Grillowana pierś z kurczaka z risotto z pieczarkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
(4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1600 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
-
Białko: 90 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Węglowodany: 185 g
-
Cholesterol: 112 mg
-
Tłuszcz całkowity: 55 g
-
Błonnik: 39 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
- 120 g piersi z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- sok z cytryny
- odrobina oleju rzepakowego
- pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zostawić na 1 godzinę w marynacie zrobionej z oleju, musztardy, soku z cytryny i ziół. W międzyczasie przygotować risotto.
Risotto
Składniki:
- 50 g ryżu na risotto
- 150 g pieczarek
- ½ małej cebuli
- wywar warzywny (dwa razy więcej niż ryżu: stosunek 1:2)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Na oleju zarumienić cebulę i pieczarki, wsypać ryż i chwilę dusić, następnie zalewać porcjami wywarem. Doprawić do smaku.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij