Obiad - Krem z brokułu i pierś z kurczaka z risotto z pieczarkami | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Krem z brokułu i pierś z kurczaka z risotto z pieczarkami

Krem z brokułu z grzanką. Grillowana pierś z kurczaka z risotto z pieczarkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1600 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
  • Białko: 90 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Węglowodany: 185 g
  • Cholesterol: 112 mg
  • Tłuszcz całkowity: 55 g
  • Błonnik: 39 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z cytryny
  • odrobina oleju rzepakowego
  • pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zostawić na 1 godzinę w marynacie zrobionej z oleju, musztardy, soku z cytryny i ziół. W międzyczasie przygotować risotto.
Risotto
Składniki:
  • 50 g ryżu na risotto
  • 150 g pieczarek
  • ½ małej cebuli
  • wywar warzywny (dwa razy więcej niż ryżu: stosunek 1:2)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Na oleju zarumienić cebulę i pieczarki, wsypać ryż i chwilę dusić, następnie zalewać porcjami wywarem. Doprawić do smaku.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej