Obiad - Krem z brokułu z grzanką i grillowana pierś z kurczaka z pieczarkowym risotto | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Krem z brokułu z grzanką i grillowana pierś z kurczaka z pieczarkowym risotto

Krem z brokułu z grzanką. Grillowana pierś z kurczaka z pieczarkowym risotto.
Wartość odżywcza i energetyczna
(4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1385 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
  • Białko: 73 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
  • Węglowodany: 157 g
  • Cholesterol: 107 mg
  • Tłuszcz całkowity: 50 g
  • Błonnik: 33 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z cytryny
  • odrobina oleju rzepakowego
  • pieprz, tymianek
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zostawić na 1 godzinę w marynacie zrobionej z oleju, musztardy, soku z cytryny i ziół. W międzyczasie przygotować risotto.
Risotto
Składniki:
  • 30 g ryżu na risotto
  • 100 g pieczarek
  • ½ malej cebuli
  • wywar warzywny (dwa razy więcej niż ryżu: stosunek 1:2)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Na oleju zarumienić cebulę i pieczarki, wsypać ryż i chwilę dusić, następnie zalewać porcjami wywarem. Doprawić do smaku.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej