Obiad - Krem z czerwonej papryki z grzanką i zapiekanka ziemniaczana | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Krem z czerwonej papryki z grzanką i zapiekanka ziemniaczana

Krem z czerwonej papryki z grzanką. Zapiekanka ziemniaczana.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1604 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 21 g
  • Białko: 93 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
  • Węglowodany: 190 g
  • Cholesterol: 130 mg
  • Tłuszcz całkowity: 52 g
  • Błonnik: 38 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
Zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
  • 2 duże ziemniaki (ok. 190 g)
  • 70 g chudej wołowiny mielonej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 150 g pieczarek
  • ½ pomidora pokrojonego w plasterki
  • ½ małej cebuli (ok. 25 g)
  • ½ plasterka sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować (nie rozgotować). W międzyczasie poddusić pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać zmieloną wołowinę, doprawić do smaku i dusić ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć jedną warstwą ziemniaków, ułożyć na nich cały farsz, posypać drobno pokrojonym serem, przykryć drugą warstwą ziemniaków, a na nich ułożyć plastry pomidora. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniki nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej