Obiad - Krem z czerwonej papryki z grzanką i zapiekanka ziemniaczana
Krem z czerwonej papryki z grzanką. Zapiekanka ziemniaczana.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 dzień)
(3 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1604 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 21 g
-
Białko: 93 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
-
Węglowodany: 190 g
-
Cholesterol: 130 mg
-
Tłuszcz całkowity: 52 g
-
Błonnik: 38 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
Zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
- 2 duże ziemniaki (ok. 190 g)
- 70 g chudej wołowiny mielonej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 150 g pieczarek
- ½ pomidora pokrojonego w plasterki
- ½ małej cebuli (ok. 25 g)
- ½ plasterka sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować (nie rozgotować). W międzyczasie poddusić pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać zmieloną wołowinę, doprawić do smaku i dusić ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć jedną warstwą ziemniaków, ułożyć na nich cały farsz, posypać drobno pokrojonym serem, przykryć drugą warstwą ziemniaków, a na nich ułożyć plastry pomidora. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniki nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij