Obiad - Krem z marchwi i grillowane krewetki
Krem z marchwi z grzanką i grillowanymi krewetkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 4 dzień)
(na 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1431 kcal
-
Białko: 85 g
-
Węglowodany: 163 g
-
Tłuszcz całkowity: 48 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
-
Cholesterol: 250 mg
-
Błonnik: 36 g
Składniki (na 1 dzień):
- 0,2 kg marchewki
- 1 mała cebula
- ½ pomarańczy
- mały kawałek świeżego imbiru
- wywar warzywny (ok. 0,25 litra) lub zrobiony na kostce warzywnej
- przyprawy: odrobina soli, przyprawa Masala
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 kromka ciemnego pieczywa (zrobić grzankę) na 1 dzień
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki (mniej więcej tej samej grubości), pomarańczę umyć, zetrzeć z niej skórkę, przekroić na pół i wycisnąć sok (uważając, żeby nie było w nim pestek). W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać marchew i dusić ok. 10 minut, podlać sokiem z pomarańczy, dodać skórkę z cytryny i dusić, aż nadmiar soku wyparuje. Po tym czasie zalać wywarem i zagotować do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Wtedy zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku. Podawać z grzanką z grillowanymi krewetkami.
Grillowane krewetki
Składniki (na 1 dzień):
- 150 g krewetek tygrysich
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- roztarty ząbek czosnku
- odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, soku z cytryny i czosnku zrobić marynatę, następnie dokładnie połączyć ją z rozmrożonymi krewetkami i pozostawić na godzinę. Po tym czasie grillować krewetki z obydwu stron.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij