Obiad - Krem z marchwi i grillowane krewetki | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Krem z marchwi i grillowane krewetki

Krem z marchwi z grzanką i grillowanymi krewetkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 4 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1431 kcal
  • Białko: 85 g
  • Węglowodany: 163 g
  • Tłuszcz całkowity: 48 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Cholesterol: 250 mg
  • Błonnik: 36 g
Składniki (na 1 dzień):
  • 0,2 kg marchewki
  • 1 mała cebula
  • ½ pomarańczy
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • wywar warzywny (ok. 0,25 litra) lub zrobiony na kostce warzywnej
  • przyprawy: odrobina soli, przyprawa Masala
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 kromka ciemnego pieczywa (zrobić grzankę) na 1 dzień
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki (mniej więcej tej samej grubości), pomarańczę umyć, zetrzeć z niej skórkę, przekroić na pół i wycisnąć sok (uważając, żeby nie było w nim pestek). W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać marchew i dusić ok. 10 minut, podlać sokiem z pomarańczy, dodać skórkę z cytryny i dusić, aż nadmiar soku wyparuje. Po tym czasie zalać wywarem i zagotować do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Wtedy zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku. Podawać z grzanką z grillowanymi krewetkami.
Grillowane krewetki
Składniki (na 1 dzień):
  • 150 g krewetek tygrysich
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • roztarty ząbek czosnku
  • odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, soku z cytryny i czosnku zrobić marynatę, następnie dokładnie połączyć ją z rozmrożonymi krewetkami i pozostawić na godzinę. Po tym czasie grillować krewetki z obydwu stron.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej