Obiad - Krem z papryki oraz zapiekanka
Krem z czerwonej papryki z grzanką. Zapiekanka ziemniaczana.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 3 dzień)
(na 3 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1385 kcal
-
Białko: 80 g
-
Węglowodany: 157 g
-
Tłuszcz całkowity: 49 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Cholesterol: 113 mg
-
Błonnik: 34 g
Składniki:
- 2 duże ziemniaki (ok. 190 g)
- 50 g chudej wołowiny mielonej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 150 g pieczarek
- ½ pomidora pokrojonego w plasterki
- ½ małej cebuli (ok. 25 g)
- ½ plasterka sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować (uwaga, żeby nie rozgotować). W międzyczasie poddusić pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać zmieloną wołowinę, doprawić do smaku i dusić ok. 15 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć jedną warstwą ziemniaków, ułożyć na nich cały farsz, posypać drobno pokrojonym serem, przykryć drugą warstwą ziemniaków, na których należy ułożyć plastry pomidora. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij