Obiad - Krem z selera z grzankami i grillowany halibut z surówką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Krem z selera z grzankami i grillowany halibut z surówką

Krem z selera z grzankami. Grillowany halibut z ziemniakami w mundurkach i surówką z sałaty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1766 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
  • Białko: 75 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Węglowodany: 224 g
  • Cholesterol: 130 mg
  • Tłuszcz całkowity: 61 g
  • Błonnik: 45 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Krem z selera
Składniki na krem (na 2 dni):
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 1 duży seler
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • zielona pietruszka
  • 30 g grzanek z chleba graham
Sposób przyrządzenia:
Na włoszczyźnie ugotować wywar. Selera pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, dusić na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy seler będzie półtwardy, zalać mlekiem i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać wywar warzywny, doprawić do smaku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Podawać z grzankami i zieloną pietruszką.
II danie
Składniki:
  • 100 g fileta z halibuta
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy, odrobina soli
  • 3 małe ziemniaki (250 g)
Sposób przyrządzenia:
Filet z halibuta umyć, oprószyć przyprawami, skropić cytryną i polać oliwą. Grillować z obydwu stron. Podawać z ziemniakami w mundurkach i sałatką.
Sałatka
Składniki:
  • 5 liści sałaty zielonej
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki miodu
  • sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać liście sałaty.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej