Obiad - Krem z selera z grzankami i grillowany halibut z surówką
Krem z selera z grzankami. Grillowany halibut z ziemniakami w mundurkach i surówką z sałaty.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1766 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 75 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Węglowodany: 224 g
-
Cholesterol: 130 mg
-
Tłuszcz całkowity: 61 g
-
Błonnik: 45 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Krem z selera
Składniki na krem (na 2 dni):
- 1 średnia cebula (100 g)
- włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
- 1 duży seler
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zielona pietruszka
- 30 g grzanek z chleba graham
Sposób przyrządzenia:
Na włoszczyźnie ugotować wywar. Selera pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, dusić na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy seler będzie półtwardy, zalać mlekiem i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dolać wywar warzywny, doprawić do smaku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Podawać z grzankami i zieloną pietruszką.
II danie
Składniki:
- 100 g fileta z halibuta
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz cytrynowy, odrobina soli
- 3 małe ziemniaki (250 g)
Sposób przyrządzenia:
Filet z halibuta umyć, oprószyć przyprawami, skropić cytryną i polać oliwą. Grillować z obydwu stron. Podawać z ziemniakami w mundurkach i sałatką.
Sałatka
Składniki:
- 5 liści sałaty zielonej
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki miodu
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać liście sałaty.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij