Obiad - Pieczony dorsz i surówka z marchewki
Pieczony dorsz z ziemniakami i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 dzień)
(5 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1031 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Białko: 51 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
-
Węglowodany: 133 g
-
Cholesterol: 78 mg
-
Tłuszcz całkowity: 31 g
-
Błonnik: 31 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 6 g
Pieczony dorsz
Składniki:
- 100 g filetu z dorsza
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- świeże zioła wg uznania (może być bazylia, oregano lub rozmaryn)
- 2 plasterki cytryny
- przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Dorsza oprószyć przyprawami, polać olejem i skropić sokiem z cytryny. Kawałek folii aluminiowej wyłożyć pergaminem do pieczenia, ułożyć filet z cytryną i świeżymi ziołami, następnie szczelnie zawinąć i piec w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Podawać z ziemniakami i surówką z marchewki.
Dodatkowo:
- 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)
Surówka z marchewki
Składniki:
- 1 średnia marchew (150 g)
- ½ małego jabłka (ok. 50 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij