Obiad - Pieczony dorsz z marchewką
Pieczony dorsz z ziemniakami i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(na 1 dzień)
(na 1 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1220 kcal
-
Białko: 66 g
-
Węglowodany: 151 g
-
Tłuszcz całkowity: 38 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
-
Cholesterol: 106 mg
-
Błonnik: 37 g
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
- świeże zioła wg uznania (bazylia, oregano lub rozmaryn)
- 2 plasterki cytryny
- przyprawy: odrobina soli, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Dorsza oprószyć przyprawami, polać olejem i skropić sokiem z cytryny. Kawałek foli aluminiowej wyłożyć pergaminem do pieczenia, ułożyć filet z cytryną i świeżymi ziołami, szczelnie zawinąć i piec w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Podawać z ziemniakami i surówką z marchewki.
Dodatkowo:
- 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)
Na surówkę z marchewki
Składniki:
- 1 średnia marchew (150 g)
- ½ małego jabłka (ok. 50 g)
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij