Obiad - Pieczony kurczak z orzechami i sałatką | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Pieczony kurczak z orzechami i sałatką

Pieczony kurczak z orzechami i sałatką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1603 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
  • Białko: 83 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
  • Węglowodany: 196 g
  • Cholesterol: 291 mg
  • Tłuszcz całkowity: 53 g
  • Błonnik: 34 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Pieczony kurczak z orzechami
Składniki:
  • 150 g mięsa z piersi z kurczaka
  • 10 g pistacji bez łupinek (posiekane)
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • odrobina soli, słodka czerwona papryka, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i rozbijamy delikatnie tłuczkiem (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na nieposypanej przyprawami części rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji, następnie zwijamy w rulon, związujemy kordonkiem, żeby się nie rozleciały w trakcie pieczenia. Roladkę smarujemy olejem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Podajemy z ryżem i sałatką.
Dodatkowo:
  • 50 g ryżu brązowego
Sałatka
Składniki:
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej