Obiad - Pieczony kurczak z orzechami i sałatką
Pieczony kurczak z orzechami i sałatką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1603 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
-
Białko: 83 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Węglowodany: 196 g
-
Cholesterol: 291 mg
-
Tłuszcz całkowity: 53 g
-
Błonnik: 34 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
Pieczony kurczak z orzechami
Składniki:
- 150 g mięsa z piersi z kurczaka
- 10 g pistacji bez łupinek (posiekane)
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- odrobina soli, słodka czerwona papryka, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i rozbijamy delikatnie tłuczkiem (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na nieposypanej przyprawami części rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji, następnie zwijamy w rulon, związujemy kordonkiem, żeby się nie rozleciały w trakcie pieczenia. Roladkę smarujemy olejem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Podajemy z ryżem i sałatką.
Dodatkowo:
- 50 g ryżu brązowego
Sałatka
Składniki:
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidorki przekroić na pół, bazylię posiekać. Wszystko wymieszać z olejem i doprawić pieprzem.
Dodaj do ulubionych
Udostępnij