Obiad - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym i brokuł
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z brązowym ryżem i brokułem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
(7 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1053 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Białko: 55 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
-
Węglowodany: 130 g
-
Cholesterol: 239 mg
-
Tłuszcz całkowity: 30 g
-
Błonnik: 25 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 7 g
Pulpeciki drobiowe
Składniki (na 2 porcje):
- 160 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki płatków owsianych
- ½ malutkiej cebuli (ok. 25 g)
- 1 puszka pomidorów
- 1 białko jaja
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, dodać namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja i przyprawy, a następnie wymieszać. Uformować pulpeciki, na 1 łyżce oleju obsmażyć z obu stron i dodać cebulę. Wyciągnąć pulpeciki, do cebuli wlać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku ziołami (bazylią i oregano), włożyć pulpeciki i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z brązowym ryżem i brokułem.
Dodatkowo:
- 30 g ryżu brązowego
Brokuł z wody:
- 200 g brokułu
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Dodaj do ulubionych
Udostępnij