Obiad - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z brązowym ryżem i brokułem z wody | Acard
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z brązowym ryżem i brokułem z wody

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z brązowym ryżem i brokułem z wody.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1197 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
  • Białko: 63 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
  • Węglowodany: 152 g
  • Cholesterol: 135 mg
  • Tłuszcz całkowity: 36 g
  • Błonnik: 29 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 8 g
Pulpeciki drobiowe
Składniki:
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • ½ malutkiej cebuli (ok. 25 g)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, dodać namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, przyprawy i całość wymieszać. Uformować pulpeciki, na 1 łyżce oleju obsmażyć z obu stron i dodać cebulę. Wyciągnąć pulpeciki, do cebuli wlać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku ziołami (bazylią i oregano), włożyć pulpeciki i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z brązowym ryżem i brokułem.
Dodatkowo:
  • 30 g ryżu brązowego
Dodatkowo:
  • 200 g brokułu
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej